1789

Experiență de 200 de ani adunată sub umbrela Alexandrion Group

1789 este anul în care se scria prima pagină din istoria SAB, cea mai veche fabrică de produse alcoolice din Rădăuți, Bucovina. A fost înființată de preoții catolici austrieci la 15 ani de la anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic. Astfel pentru prima dată, metoda tradițională de obținere a băuturii alcoolice în casă a fost industrializată. Inițial, aici se producea doar bere. 19 ani mai târziu, “Rachiul de pere” produs în fabrica SAB era premiat în cadrul Expoziției Internaționale din Paris.

 

După aproximativ 80 de ani, fabrica este vândută unui nou proprietar care diversifică producția și începe să distileze și fructe, în special cele de pădure, și obține astfel afinată și vișinată. Ulterior, fabrica a fost confiscată de comuniștii veniți la putere în România.

 

În 1990, după Revoluție, fabrica SAB de la Rădăuți a fost privatizată prin metoda MEBO (acronim din limba engleză pentru Management Employee Buyouts). Avea o mie de acționari, angajați ai fabricii. De la aceștia, după o negociere colectivă dură, a cumpărat fabrica Nawaf Salameh, proprietarul ei de astăzi. După achiziție, fabrica devenită între timp SABER, s-a alăturat “familiei” Alexandrion Group și astfel experiența de peste 200 de ani a fabricii SABER a îmbogățit portofoliul produselor Alexandrion Group cu produsele tradiționale: afinată, vișinată și caisată.

1965

Se naște cel care va fonda Alexandrion Group

Nawaf Salameh, fondatorul, președintele și administratorul Alexandrion Group, s-a născut pe 14 septembrie 1965 în Marmarita, o localitate din nord-vestul Siriei. Este al treilea fiu din cei cinci ai familiei Salameh. Tatăl său, distribuitor de medicamente și proprietarul unui lanț de farmacii, este cel care l-a ajutat să își dezvolte încă de mic spiritul antreprenorial, asta în ciuda faptului că părintele său și-ar fi dorit ca fiul să devină farmacist. Deși tânărul Nawaf visa să ajungă să studieze în Italia sau în SUA, părinții au decis altfel. Mama a ales România pentru liniștea pe care spera să o găsească aici.

 

Tânărul Nawaf visa să devină regizor de filme. Astfel a reușit să își conducă mai târziu afacerea ca pe un platou de filmare. Fiecare produs nou, fiecare achiziție trebuia să aibă în spate o istorie, să promoveze o viziune, să transmită o emoție. Acum, peste ani, Nawaf Salameh consideră că visul său de a fi regizor s-a împlinit. El este cel care a regizat de la început și continuă și în prezent să regizeze “filmul” Alexandrion. Fiecare pas înainte pentru companie reprezintă o nouă scenă în pelicula care redă atât de frumos începutul, dezvoltarea și viitorul grupului Alexandrion Romania.

1980

Spiritul de business, deprins de tânăr

Fiecare mare realizare are în spate un moment, o trăire, o scurtă poveste plină de învățăminte. Ceea ce a ajuns astăzi să fie Alexandrion Group se datorează deci, într-o oarecare măsură, și întâmplărilor din adolescența fondatorului său.

 

Adolescentul Nawaf își ajuta tatăl la farmacia pe care familia o deținea. Părintele său făcea afaceri în stil tradițional. Lucra cu aceiași furnizori fără să mai negocieze. Fiul cel mijlociu avea însă alte viziuni și își făcea timp să caute cele mai bune oferte și să se aprovizioneze de unde era mai avantajos. Banii astfel câștigați, în urma negocierilor, erau păstrați cu sfințenie chiar la mama sa.

1983

Venirea în România

Anul 1983 a venit cu schimbări majore pentru Nawaf Salameh. Este momentul în care părinții hotărăsc ca fiul lor cel mijlociu să studieze în străinătate. Mama sa este cea care alege România, o țară pe care o vedea ospitalieră și cu un învățământ solid.

După un an de adaptate, în care învață limba română, Nawaf Salameh este admis la Facultatea de Medicină din București.

1992

Doctorul businessman

În 1991 Nawaf Salameh își finalizează studiile de medicină, cu un an mai târziu decât ar fi trebuit. Recunoaște simplu că viața dezordonată de student mereu “îndrăgostit” l-a făcut să piardă un an de studii. În cele din urmă însă s-a capacitat și a absolvit cursurile facultății. Are specializare în Medicină generală, dar nu este convins că aceasta îi este vocația așa că decide că vrea să se apuce și de afaceri. Statul de medic conferit în societate la vremea respectivă îi ajută foarte mult și încet, încet îi deschide uși.

 

Astfel că deja anul 1992 îl găsește pe doctorul Nawaf Salameh în biroul său din Atena. Își echivalase studiile și își efectua și rezidențiatul la Spitalul Universitar. În această perioadă, un om de afaceri din Cipru îi propune să exporte ciocolată în Ucraina, iar Nawaf Salameh investește 14.000 de dolari în două tiruri încărcate cu ciocolată și le vinde acolo. Se întoarce de acolo cu 21.000 de mii de dolari. Partenerul său îi propune să repete afacerea. Pentru că producătorul nu dorea să-l crediteze, Nawaf Salameh împrumută un milion de dolari de la bancă și începe exportul. În același an, mai primește o propunere de afaceri. Un producător din Creta îi propune doctorului Salameh să investească în mica lui fabrică. Producea doar două băuturi: Alexandrion și Kreskova. În ciuda eforturilor depuse, producătorul nu l-a convins să intre în afacere.

1994

Alexandrion ajunge în România

La insistențele producătorului grec, Nawaf Salameh merge în 1993 să viziteze mica fabrică din Creta, acolo unde se producea atunci băutura Alexandrion. Micuța fabrică, de aproximativ 600 de metri pătrați, avea doar doi angajați: cel care venise să îi facă propunerea lui Nawaf Salameh și pe partenerul acestuia. Nici după ce a vizitat fabrica și biroul înghesuit al celor doi nu era convins. Plecând de la fabrică, însă, ceva s-a întâmplat.

 

“Era vară, geamurile mașinii erau deschise. Pe drum, toți trecătorii îl salutau pe cel care deținea fabrica. Acest moment mi-a adus aminte de locul în care m-am născut. Acolo, pe o distanță de doi kilometri mă salutam cu aproximativ 50 de oameni. Majoritatea, rude, unchi, mătuși, verișori și verișoare. Acesta a fost momentul în care am decis să fac afacerea cu cei doi greci.”

 

Nawaf Salameh cumpără cu 20.000 de dolari cea mai mare parte din fabrica Alkon (deschisă în 1989) din Creta, devenind astfel acționar majoritar, și începe să aducă produsele pe piața din România. Deja începe să își contureze viziunea despre viitoarea fabrică ce se va ridica ulterior în localitatea Pleașa din comuna Bucov, județul Prahova.

2000

Anul marilor decizii

Anul 2000 a fost unul al deciziilor strategice. Nawaf Salamef le propune partenerilor greci să mute producția în România. În ciuda insistențelor acestora ca noua fabrică să fie ridicată în Rusia, Nawaf Salameh îi convinge să o constriască în România. Din acest moment, partenerii greci încep să intre în umbră.

 

Prima decizie importantă: în onoarea produsului inițial, firma creată în România este botezată – Alexandrion – nume inspirat de Alexandru cel Mare.

 

Ulterior, Nawaf Salameh cumpără aproximativ 20 de hectare de teren în satul Pleașa, Comuna Bucov, Județul Prahova și începe să ridice aici distileriile și o cramă vastă. Tot acum demarează și negocierile pentru achiziția a două fabrici care vor deveni ulterior parte a familiei Alexandrion: fabrica Alexander din Iași – deschisă încă din 1990 și fabrica SAB din Rădăuți, Suceava – fabrica de alcool care funcționa încă din 1789.

 

În același timp, Nawaf Salameh își dezvoltă strategia de business și începe demersurile pentru producția vinarsului Brâncoveanu, cel care avea să devină produsul și brandul premium al companiei.

2004

Finalizarea achiziției Alexander și SAB

După patru ani de negocieri, cele două fabrici: Alexander și SAB ajung sub umbrela Alexandrion. Toată experiența și istoria fiecăreia dintre ele sunt acum înglobate în familia produselor Alexandrion.

2006

Vinarsul Brâncoveanu, prima picătură

Anul 2006 este plin de savoare. Savoarea vinarsului Brâncoveanu, care după ani de maturare, a fost degustată pentru prima dată în cadrului unui eveniment grandios de lansare la Opera Națională. Regretatul Mircea Albulescu a fost unul dintre oaspeții de onoare ai lansării, iar vinarsul Brâncoveanu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, ba chiar le-a depășit. În următorii cinci ani deja, vinarsul Brâncoveanu devine cel mai apreciat produs din România, din categoria lui.

2009

Anul parteneriatelor strategice

Intrarea României în Uniunea Europeană deschide piața de business și pentru oamenii de afaceri români. Iar, Alexandrion nu pierde timpul și începe să dezvolte parteneriate cu marii producători de băuturi alcoolice din lume. Legăturile astfel create fac ca produsele Alexandrion să ajungă în marile piețe ale lumii, iar cele ale partenerilor intră pe piața din România. Tot acum este și momentul în care partenerii greci se retrag definitiv din afacerea Alexandrion.

2014

Anul Brâncoveanu

De la momentul lansării și până în 2014 vinarsul Brâncoveanu a reușit să-și facă cunoscută în lume nu doar savoarea, ci și istoria celui care a fost unul dintre cei mai luminați voievozi ai Țării Românești.

 

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, istoria care inspiră

 

Un sfert de secol de pace și dezvoltare culturală a fost domnia sa. Viziunile lui Brâncoveanu erau atât de largi încât a permis și a finanțat tipărirea primei cărți bisericești creștine (Liturghier) în limba arabă. Sacrificiul voievodului martir, cel care a fost ucis pentru că nu a renunțat la țară și la credința sa creștină, are o poveste fascinantă pe care oricine apreciază un pahar de vinars Brâncoveanu ar trebui să o afle.

 

Și tocmai povestea lui Constantin Brâncoveanu este cea care l-a inspirat pe Nawaf Salameh să se apropie de oamenii de cultură și să încerce să îi onoreze pe aceștia prin organizarea Premiilor Constantin Brâncoveanu. În fiecare an, începând din 2014, oameni de cultură, artiști plastici, oameni de știință, istorici, medici și muzicieni sunt premiați și onorați în cadrul galelor Premiilor Constantin Brâncoveanu.

2015

Premii pentru valorile tinere

Din 2015, pentru tinerele valori ale sportului, culturii, artelor și științei românești Alexandrion Group, prin Fundația Alexandrion, începe să organizeze anual Premiile Matei Brâncoveanu și Trofeele Alexandrion. Gala Matei este dedicată artiștilor, scriitorilor și oamenilor de știință tineri, iar Trofeele Alexandrion sportivilor care prin performanțele lor duc renumele României peste hotare.

2016

Trei gale pentru valorile României

Pentru prima dată Alexandrion Group, prin Fundația Alexandrion, reușește să organizeze toate cele trei evenimente dedicate culturii, științei și sportului în același an. De aici urmează un întreg șir de evenimente din ce în ce mai complexe și fastuoase care vor promova istoria lui Brâncoveanu și savoarea vinarsului cu același nume.

2017

Alexandrion Group, la nivel global

Implicarea în cultură și sport nu împiedică cu nimic evoluția grupului. Strategia este dezvoltată, iar 2017 este anul în care grupul Alexandrion își începe cu adevărat expansiunea în lume. Pe lângă distileriile și firma din România, în luna iunie, este deschis biroul de operațiuni globale din Cipru. Tot acum încep și primele operațiuni în Brazilia.

2018

Pregătirea extinderii în SUA

2018 a fost  un an important pentru Alexandrion Group. Lideri pe piața băuturilor de spirtoase, ne-am îmbogățit portofoliul cu vinuri liniștite și spumante, premiate la concursuri internaționale. Ne bucurăm să anunțăm achiziția celor 6 companii deținute de  Halewood România. Pe mai departe, ne dorim să investim în creșterea acestora, asigurându-le dezvoltarea pe piață. În plus, avem un proiect extrem de important pentru noi: o investiție de 100 de milioane de dolari în construcția unei distilerii în SUA, devenind astfel un jucător global în materie de vinuri și băuturi spirtoase.

Pentru a accesa acest site trebuie sa aveti minimum 18 ani.

Va rugam verificati varsta.

- -